Index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín,
olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, klesol vo februári na 117,3
bodu z nahor revidovanej hodnoty za január 118,2 bodu. Pôvodne FAO
uvádzala za január index na úrovni 118 bodov. Februárová hodnota indexu
je tak najnižšia od februára 2021.
Ceny obilnín klesli minulý mesiac medzimesačne o 5 % a v porovnaní s
februárom minulého roka sú o 22,3 % nižšie. K poklesu prispeli
očakávania vysokých úrod kukurice v krajinách Južnej Ameriky, ako aj
ceny ponúkané Ukrajinou.
Ceny rastlinných olejov zaznamenali pokles o 1,3 % a oproti februáru
2023 sú nižšie o 11 %. Ceny palmového oleja síce mierne vzrástli, avšak
ceny sójového, slnečnicového a repkového oleja zaznamenali pokles.
Naopak, ceny cukru vzrástli vo februári medzimesačne o 3,2 %. Reagovali
tak na pretrvávajúce obavy z produkcie v Brazílii, ktorá je najväčším
producentom cukru na svete. Navyše počíta sa s poklesom produkcie v
Indii a Thajsku.
Zvýšili sa aj ceny mäsa a mliečnych produktov. Ceny mäsa vzrástli vo
februári o 1,8 %, keď najvýraznejšie rástli ceny hydiny a hovädzieho
mäsa. Ceny mliečnych výrobkov sa zvýšili o 1,1 % na 9-mesačné maximum,
čo ovplyvnil najmä rast cien masla. Výrazne sa pod to podpísal zvýšený
dopyt v Ázii a sezónny pokles produkcie mlieka v Oceánii.